Klassieke aardappelgratin met geraspte emmentaler Entremont
Klassieke aardappelgratin met geraspte emmentaler Entremont
Ingrediënten
:
1 kg bloemige aardappelen
25 cl volle melk
75 cl vloeibare room
200 g geraspte emmentaler Entremont
1,5 teentje knoflook
Nootmuskaat
Zout, peper
1 klontje boter
Bereiding
:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Laat de melk en room gedurende vijf minuten indikken op het vuur. Laat afkoelen.
Schil en snijd de aardappelen in schijfjes van 3 mm (was de aardappelen niet na het snijden).
Voeg muskaatnoot, een geplet teentje knoflook, twee geklopte eieren en ¾ van de geraspte emmentaler Entremont toe aan het melk-roommengsel. Kruid met zout en peper. Meng door elkaar.
Smeer de gratinschaal in met boter en wrijf er met het resterende halve teentje look over.
Giet het melk-roommengsel over de aardappelen. Eindig met een laagje emmentaler Entremont. Zet ongeveer 1u15 in de oven. De aardappelen moeten zacht zijn en de gratin goudkleurig (controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken).
Tip: om het gerecht sneller klaar te maken, kunt u de aardappelen 15 minuten in het room-melkmengsel laten garen.