Gratin van butternutpompoen
Gratin van butternutpompoen
Ingrediënten
1 zakje geraspte gruyèrekaas France Entremont
800 g butternutpompoen
10 cl volle melk
3 soeplepels zonnebloemolie
4 eieren
Enkele blaadjes salie
Zout, peper van de molen
Bereiding
Was en schil de pompoen en snijd ze in dunne schijfjes met een mandoline.
Meng de melk, de olie en de losgeklopte eieren in een kom. Vervarm de oven voor op 180 °C (stand 6)
Vorm in een gratineerschaal een eerste (tamelijk dikke) laag met de dunne schijfjes pompoen, bestrooi deze met geraspte gruyèrekaas France Entremont en leg hierop enkele blaadjes salie.
Herhaal dit tot alle opgebruikt zijn.
Giet het mengsel van de eieren, de melk en de olie erover. Kruid met zout en peper. Bestrooi met geraspte gruyèrekaas France Entremont en zet gedurende 25 tot 30 minuten in de oven.
Zet de bereiding vervolgens nog 3 tot 4 minuten onder de grill van de oven. Prik met de punt van een mes in het gerecht om te controleren of het gaar is. Als de pompoen zacht is, is je gerecht klaar.
Tip: je kunt dit gerecht ook bereiden met een andere pompoen naar keuze: reuzenpompoen of potiron, potimarron… Je kunt ook enkele kruiden (zoals komijn…) toevoegen om je gratin nog lekkerder te maken!
Fotocredit: : Luca Perazzoli & Lorenzo Bassano