Bloemkoolgratin op Myriams manier
Bloemkoolgratin op Myriams manier
Ingrediënten
:
500 gr bloemkoolroosjes
30 gr boter
30 gr bloem
400 ml melk
1 teentje knoflook (geplet met de knoflookpers)
100 gr jonge spinazie
150gr Entremont Spécial Gratin
2 dikke sneden zuurdesembrood (of 2 volle lepels panko)
1 handvol hazelnoten (grof gehakt)
Enkele takjes bieslook (fijngehakt)
Peper en zout van de molen
Bereiding
:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak eerste een bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Roer met een garde en laat voorzichtig opwarmen op een zacht vuurtje tot het mengsel lichtjes begint te kleuren. Voeg nu de melk toe en blijf roeren terwijl de saus indikt. Voeg hieraan de spinazie en de look toe en laat 5 à 10 minuten sudderen. Mix daarna eventjes met de staafmixer en voeg de helft van de kaas toe. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Leg de bloemkoolroosjes in een kleine ovenschaal. Overgiet met de bechamel en zet dan ongeveer 45 minuten in de oven, tot de bloemkool gaar is. Als je merkt dat de gratin te snel kleurt, bedek de schotel dan met aluminiumfolie.
Verkruimel het brood en meng het in een kom met de rest van de kaas en de hazelnoten. Strooi over de gratin en zet terug in de oven tot de chapelure mooi gekleurd is. Werk af met de bieslook en zet direct op tafel. Heerlijk met een salade met een smakelijke vinaigrette.
Copyright Myriam Baya