Herkomst en oorsprong van raclette

Raclette is een van de toppers onder de wintergerechten. Dit hartverwarmende gerecht biedt je de mogelijkheid om een gezellige avond door te brengen met je familie of vrienden, na een dagje skiën of hard werken. Raclette werd in de 19de eeuw uitgevonden door herders in het Zwitserse kanton Wallis. Oorspronkelijk luidde de benaming niet “raclette”, maar “gebraden kaas” (“Bratkäse”).

Gebraden kaas?

In de Middeleeuwen werd deze “raclette” bereid door een blok kaas dicht bij een warmtebron, bijvoorbeeld een schouw of open vuur, te plaatsen. Zodra de kaas begon te smelten, werd hij van het grote blok “geschraapt” om de zachtgeworden kaas op een bord te laten glijden.

Hierdoor kreeg zij de naam “gebraden kaas”. Pas in de 20ste eeuw verwierf de “Bratkäse” ook bekendheid in de Zwitserse valleien en al snel groeide zij uit tot een van de nationale gerechten van Zwitserland. Vanaf 1874 wordt het schrapen van kaas officieel “raclette” genoemd.

De verovering van de wereld!

Vanaf de jaren 1970 werd de raclette bekend bij het grote publiek dankzij de uitvinding van een bekend Frans merk van elektrische huishoudapparaten, het raclettetoestel. In dezelfde periode steekt de raclette de grens over en ontstaat de raclette uit Savoie.

Voortaan kon iedereen op een gemakkelijke en handige manier genieten van de raclettekaas op zijn aardappelen. Het was niet langer nodig om een grote blok te laten smelten en vervolgens de kaas beetje bij beetje manueel af te schrapen. Gebruiksgemak is het codewoord dankzij de racletteschijven die iedereen naar believen in zijn of haar eigen pannetje kan laten smelten.

De tendens: originele raclette avonden!

Vandaag de dag is het serveren van verschillende soorten kaas tijdens een raclette-avond de grote trend. Het aanbod van racletteschotels neemt gestaag toe. Zo vind je tegenwoordig, naast de tradionele raclettekaas, ook de gerookte raclette of de Morbier en de Saint-Nectaire.

Bovendien doen nieuwe ingrediënten hun intrede ter vervanging van de traditionele aardappelen en vleeswaren.

Deel jouw gezellige momenten met je familie en vrienden met ons op de sociale media!

De raclette is terug!

Lees het artikel

DIY: Maak een originele kaasschotel

Lees het artikel
10