Kaas, onze gezonde bondgenoot !

Wist u dat kazen een buitengewone voedingskwaliteit bevatten? Ze zijn rijk aan proteïnen, vitamine en mineralen en dragen zo bij tot een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon.

Ze zijn een natuurlijke bron van calcium en proteïnen, maar toch worden de positieve kanten van kaas vaak niet erkend … ten onrechte! Entremont zet ze voor u op een rijtje en geeft advies.

Is kaas goed voor iedereen?

Klein en groot kan onbeperkt van kaas genieten, zelfs als u lactose-intolerant bent. Lactose is een in melk voorkomende suiker die gesplitst wordt dankzij een enzym dat in de ingewanden aanwezig is, genaamd lactase. Het is een gebrek aan lactase dat tot intolerantie bij bepaalde personen leidt.

De harde kazen bevatten geen lactose. De lactose wordt tijdens het productie- en rijpingsproces van de kaas afgebroken.

Welke kaas eten we best? U kan zonder zorgen voor de Emmentaler en de Gruyère kiezen! In sneetjes of geraspt, keuze genoeg.

Is kaas een bron van calcium?

Calcium is een mineraal dat ons lichaam broodnodig heeft. Het is een sleutelelement voor de opbouw van het skelet en het behoud van onze botmassa: 99% van het calcium in ons lichaam bevindt zich in de botten en de tanden.

Het organisme maakt zelf geen calcium aan. Het is dus essentieel dat we er voldoende van opnemen via onze voeding. Melkproducten vormen bovendien de voornaamste bron van calcium.

Omwille van haar uiterst belangrijke rol in de stevigheid van de botten, is calcium in elke fase van onze levensloop cruciaal: de groei van de botten bij kinderen en adolescenten, het behoud van botmassa bij volwassen en de preventie van osteoporose bij ouderen.

Zitten er proteïnen in kaas?

Wat velen onder ons niet weten, is dat kaas ook een bron van proteïnen is. En bijgevolg levert 30 g Emmentaler u evenveel proteïnen op als 50 g vlees of vis!

Proteïnen spelen in ons organisme zeer verschillende rollen. Ze spelen een rol in de opbouw van de cellen (spieren, huid, zenuwen, botten …) en zijn onontbeerlijk voor hun werking.

Proteïnen dragen bij tot het behoud van de spiermassa en het behoud van een normale skeletbouw bij volwassen, en zijn noodzakelijk voor de normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen.

En u, eet u dagelijks voldoende kaas?

De raclette is terug!

Lees het artikel

DIY: Maak een originele kaasschotel

Lees het artikel
10