Waarom verwarren we gruyère en emmentaler?

Welke kaas heeft gaten? Wat eet de bekende tekenfilmmuis?
We hebben de neiging gruyère te antwoorden – terwijl het vaak emmentaler is! Maar waarom verwarren we deze twee kazen? Zijn het twee verschillende namen voor hetzelfde product?

De kenmerken

De Franse emmentaler en gruyère hebben verschillende overeenkomsten:

De naam van beide is van Zwitserse afkomst. De eerste is de samentrekking van “Emme” (de naam van een Zwitserse rivier) en “tal” (dal in het Duits). De oorsprong van de naam gruyère is heel oud en stamt uit de tijd van Karel de Grote en zijn officieren. Deze hieven de belasting in vorm van kaas en werden “gruyers” genoemd. Er is in West-Zwitserland ook een district dat Gruyère heet.
Beide kazen zijn ook van dezelfde familie harde kazen. 

Maar ondanks deze overeenkomsten zijn beide kazen heel verschillend:

Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère.
De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers. Het is een BGA-kaas*. Een gruyèrekaas is veel kleiner dan een emmentaler en weegt gemiddeld 40 kilo. Zijn textuur is smeuïger en zijn smaak is meer uitgesproken.

Tegen de geraspte kaas op onze tafels zegt men vaak “gruyère”, terwijl deze vaak emmentaler is.

 

De recepten

Heeft u zin in emmentaler? Voor een snel en smakelijk recept kunt u onze croque-monsieursmaken! 

Heeft u geen inspiratie voor recepten met gruyère? Ontdek dan onze butternut-courgettegratin. Gegarandeerd een verfijnd resultaat!

 

* Indication Géographique Protégée

De raclette is terug!

Lees het artikel

DIY: Maak een originele kaasschotel

Lees het artikel
10